Hals over hodet.

Ja, det er visst det det handler om for tiden. Jeg har ikke tall på hvor mange som har vært innom butikken i løpet av høsten, og gjerne ville ha hjelp til å finne en fin, enkel, stor, varm hals.
Alle våre leverandører har i heftene sine gitt ut mange flotte halser, men det er ikke alle kunder som har tid til å sette seg ned å bla til de finner den rette. Siden jeg synes at disse halsene er fantastiske plagg til å regulere temperaturen med, har jeg like godt laget tre forskjellige utgaver som til enhver tid befinner seg i butikken (eller på meg). Med alle forskjellige fargevalg på de tre garnsortene jeg har brukt, blir det til sammen ganske mange halser å velge i. Her kan dere se mine. Kanskje trenger du også litt hjelp til temperaturregulering, eller kan hende det er et par julegaver igjen som skal strikkes. Oppskriftene deler vi selvfølgelig med deg her.

Hals nr 1, er strikket i ARA fra Dalegarn.
Denne halsen er stor og deilig. På bildet er den surret to ganger rundt halsen, men den kan faktisk også gå tre ganger rundt.
På denne er det brukt 8 nøster i farge 4632 og den er strikket løst på pinne 10 – frem og tilbake i patentstrikk.
Halsens bredde og omkrets før bruk, er ca 30x200cm. Siden den er så løst strikket, vil den under bruk strekke seg en del, slik at den blir litt smalere og litt lenger (og altså går 3 ganger rundt halsen).

Fremgangsmåte: Legg opp 130m løst på pinne 10, og strikk patentstrikk frem og tilbake til du har strikket opp 8 nøster, eller til ønsket bredde. Fell løst av, og sy sammen. (Husk å gjemme igjen nok garn avfelling og sammensying)

Patentstrikk: (enklest å strikke frem og tilbake)

  1. pinne, retten:1 m rett, *1m rett, legg tråden på framsiden av venstre pinne og ta neste maske løst av som om den skulle strikkes vrang. La tråden følge med, slik at den blir liggende sammen med masken du har tatt løst av(kast), * Gjenta fra * til * ut omgangen og avslutt med 1 maske rett.
  2. pinne, vrangen: 1 maske rett.  Strikk den siste masken du tok løs av på forrige omgang rett, sammen med tråden(kastet), *ta neste maske løst av med tråden foran pinnen som på 1. pinne, strikk løs maske med kast fra forrige omgang rett*. Gjenta fra * til * ut omgangen, og avslutt med 1 maske rett.

Gjenta disse to pinnene.

Her kan du laste ned oppskrift på halsen i ARA som PDF.

Hals nr 2, er strikket i Faerytale fra Du Store Alpakka
Denne halsen er enkel å strikke, myk, lett, varm og rimelig.
Legg opp 49m på pinne 6. (Vi har brukt farge 732 grå og 1 eller 2 nøster ettersom hvor lang du vil ha den)
Mønster: (strikkes likt ALLE omganger)
1m rett (kantmaske). *Strikk 2 rett sammen, 1 kast* Gjenta fra * til * til det står 2 masker igjen. Avslutt med å strikk de to siste maskene rett.
Fortsett til du har strikket opp 1  eller 2 nøster. (La det være igjen nok tråd til å felle av og å sy sammen.
1 nøste vil gi en hals som er ca. 40 cm bred og 100 cm lang. Syes sammen ”vridd” (rette mot vrange) eller rett.
2 nøster vil gi en hals som er ca. 40 cm bred og 200 cm lang. Oppleggskant syes sammen med avfellingskant og danner en vid ”tube” som kan taes 2 ganger rundt halsen.

Her kan du laste ned oppskrift på halsen i Faerytale som PDF.

Hals nr 3 er strikket i Miski fra Du Store Alpakka
Varm og vakker hals strikket i Miski farge M141.
Pinner nr 8. Garnforbruk: 4 nøster.
Halsen strikkes frem og tilbake på rundpinne som et skjerf, og syes sammen til slutt.
Den er ca. 30cm bred, og har en omkrets på ca. 150 cm, slik at den går 2 ganger rundt halsen
Legg opp 45 m og strikk mønster som beskrevet under til du har strikket opp 4 nøster (eller ønsket lengde). Husk å la det være igjen nok tråd til avfelling og sammensying.
Mønster:

  1. pinne, retten: Strikk 1 rett. *Strikk 2. m rett på baksiden av 1. maske uten å ta den av pinnen, strikk 1. m rett og ta begge av samtidig*. De to maskene har nå ”byttet plass” og danner en liten flette. Gjenta fra * til * i alt 21 ganger. Avslutt med 2 masker rett.
  2. pinne, vrangen. Strikk 1 rett. * strikk 2. m vrang på fremsiden av arbeidet uten å ta den av pinnen. Strikk 1. maske vrang, og ta begge av samtidig .* Gjenta fra * til * i alt 21 ganger. Avslutt med 1 m vrang og 1 m rett.
    Igjen har to masker byttet plass og dannet en liten flette, men siden det veksles på å strikke 2. maske foran og bak fra retten og vrangen, blir effekten av teknikken at det ser ut som om halsen er flettet.
    Gjenta disse to omgangene til ønsket lengde.

Her kan du laste ned oppskrift på halsen strikket i Miski som PDF.

2 kommentarer om “Hals over hodet.

Legg igjen en kommentar